De beloften van Shiva en Parvati-de komst van Shirdi Sai

Shiva en Parvati verschijnen om de geboorte van Shirdi Sai Baba aan te kondigen. Lees meer op de website https://7dagenshirdisai.nlOp 28 september 1835 (of volgens vele anderen 1838) werd Shirdi Sai Baba geboren bij Gangabhavadya en Devagiriamma, een veerman en zijn vrouw.  In het boek ‘Zeven dagen Shirdi Sai’, de biografie van Shirdi Sai Baba in het Nederlands, wordt in hoofdstuk 1 verteld hoe Shiva en Parvati de toegewijde Devagiriamma komen testen en haar vervolgens zegenen.

Hieronder een gedeelte uit dat hoofdstuk:

‘De oude man en de zojuist gearriveerde vrouw waren niemand anders dan het goddelijke paar Moeder Parvati en Heer Shiva. Shiva zei: ‘Parvati, vervul de diepste verlangens van deze vrouw,’ waarop Parvati antwoordde: ‘U bent de allerhoogste. Laat u alstublieft uw genade neerdalen op haar.’ Maar Shiva zei: ‘Ik kwam om haar te testen, u kwam als antwoord op haar gebeden. Daarom is het aan u haar te zegenen.’

Weer werd er op de deur geklopt. Deze keer opende Devagiriamma de deur zonder schroom, omdat er een andere vrouw aanwezig was. Voor haar stonden Moeder Parvati en Heer Shiva in hun goddelijke verschijningsvorm. Zij kon haar vreugde niet bedwingen en knielde aan hun voeten. Parvati zei: ‘Mijn kind, Shiva kwam om je te testen. Ik ben gekomen in antwoord op je gebeden. Vraag me om welke gunst dan ook en ik zal je die schenken.’ Devagiriamma was zo overgelukkig dat zij niets kon vragen, dus zegende de godin Parvati haar en zei: ‘Mijn kind, je hebt alles in je leven behalve kinderen. Daarom zal ik je een zoon schenken die eer zal brengen aan je geslacht en ook een dochter, zodat je goed karma kunt opbouwen door haar weg te schenken in het huwelijk.’ Shiva voegde eraan toe: ‘Moeder, ik ben erg tevreden met je toewijding. Ik zal zelf geboren worden als je derde kind.’ En nog voordat Devagiriamma kon opstaan, was het goddelijk paar verdwenen.  –verteld door Sathya Sai Baba-   

(lees hier verder…)

Uiteindelijk krijgt Devagiriamma inderdaad drie kinderen, en de derde is degene die later bekend wordt als Sai Baba van Shirdi. In een toespraak op Gurupurnima in 1963 vertelde Sathya Sai Baba dat dit gebeurde als gevolg van de belofte die Shiva en Parvati duizenden jaren eerdere gegeven hadden aan de heilige Bharawaja:

‘Op het meest geschikte tijdstip hield Bharadwaja het ritueel onder Shakti’s zegenende toezicht, en na de voltooiing ervan waren Shiva en Shakti er zo mee ingenomen dat zij de wijze nog meer gunsten verleenden. Shiva beloofde hem dat zij beiden de menselijke vorm aan zouden nemen en driemaal in de Bharadwaja-lijn geboren zouden worden: Shiva alleen als Shirdi Sai Baba, Shiva en Shakti samen in Puttaparthi als Sathya Sai Baba, en later Shakti alleen als Prema Sai Baba.’

(eveneens te lezen in ‘Zeven dagen Shirdi Sai)

 Lees meer over de geboortedag van Shirdi Sai Baba in dit bericht.

This entry was posted in zegening and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *